الکل حلال بسیار قوی و جذب کننده انواع استرها و آلدئید هاست و بو و طعم هر ماده معطر یا رنگی را بخود جذب مینماید. بهمین جهت است که در ساخت تمام عطریات خوشبو بعنوان کاتالیزر عمل نموده و چون الکل در مجاورت هوا زود بخار شده (میپرد) رایحه آن عطر خود را با خود در فضای اطراف پخش میکند.
در کارخانجات عطر سازی از الکل خالص 99.99% کاملا فیلتر شده استفاده نموده و عصاره مورد نظر را در آن حل و سپس در شیشه مناسب بسته بندی و به بازار عرضه میکنند.
در صنایع مشروب سازی از این خاصیت برای متنوع کردن مشروب ، خوش خوراک کردن و جذب مصرف کننده استفاده میکنند و عصاره های شیمیایی یا طبیعی به الکل با درجه بالا اضافه نموده و یا در هنگام تعریق گاز الکل خروجی را از تونلی که حاوی آن ماده معطر است عبور داده و محصولات متنوعی تولید و به فروش میرسد.
در مشروب سازی و بخصوص در طعم و مزه دادن به مشروبات از مواد مختلف استفاده میکنند و میزان مصرف در هر بچ معمولا با طبع و سلیقه مصرف کننده مطابقت دارد.
ودکا انیسون (راکی)
انیسون از گیاهان بسیار معطر و مصارف خوراکی و دارویی زیادی دارد. دارای تنوع بسیار و بیش از 600 نوع آن در سراسر جهان شناخته شده است. همچنین از برگ این گیاه یا دانه آن برای طعم و بو دادن به ودکا (عرق) نیز استفاده میشود. ماده اصلی در انیسون Anethole میباشد که در الکل حل شده و با اضافه شدن آب ، رنگ مشروب را شیری رنگ میکند.
روش تهیه در خانه ساده و نیاز به ابزار زیادی ندارد.
اگر از دانه یا تخم گیاه استفاده میکنید مقدار آنرا از این جدول پیدا کرده و فقط کمی در ماهیتابه حرارت دهید تا قدری برشته شود (نگذارید بسوزد) و عصاره یا روغن آن تحریک شده و سپس آنرا در کیسه چای (چای پاکتی) که قبلا با دقت سر آن باز شده و محتویات آن خارج شده است وارد و سر آنرا با نخ ظریف مثلا نخ ماهیگیری نازک محکم بسته و آنرا درون ظرف یا شیشه حاوی مشروب بیاندازید به طوری که سر آزاد نخ بیرون از شیشه و کیسه در میان شیشه معلق و خارج کردن آن آسان باشد. سپس همان طور که سر نخ بیرون است درب شیشه را محکم نموده و آنرا تا مدت سه تا پنج روز در محلی گرم قرار میدهیم. پس از مدت میتوان بو و طعم ودکا را آزمایش نمود و اگر لازم بود همین عمل را تکرار نمو تا به طعم و مزه مطلوب برسد ولی معمولا همان یکبار کافیست. باید توجه داشت هرچه درجه و در صد الکل در مشروب بالاتر (عرق دو آتشه )باشد طعم گیری سریعتر انجام میشود و هر چه در صد الکل پائین باشد زمان زیادتری برای جذب استرهای موجود لازم است. در ترکیه و یونان این مشروب را تولید و به بازار عرضه میکنند. از آنجا که درجه الکلی این مشروب بالاست باید آنرا با آب مخلوط نمود که معمولا رنگ مشروب با اضافه شدن آب به سفید شیری میگراید.
نوع دیگری نیز بنام ودکا رازیانه ساخته میشود که آنهم طرفدارانی دارد و روش کار نیز مانند تهیه ودکا انیسون (راکی) است.
عرق رشکک
در سالهای گذشته هموطنان کلیمی مشروبی را در شیراز تهیه میکردند که از آمیزه گیاهی خودرو بنام رشکک (این گیاه از خانواده شوید و برگهای آن نیز سوزنی و شبیه شوید است ولی دارای طعمی تند بین شوید و رازیانه میباشد) که در اطراف مرودشت روئیده و در اواخر بهار بدست میآمد ، استفاده میکردند. عرق رشکک بخاطر طعم و بوی مشخص آن طرفداران زیادی نیز داشت با گذشت ایام مصرف آن کاهش ولی هنوز هم مقدار کمی تولید میشود که مصرف خانگی دارد. روش تهیه آن ساده و یکی دو شاخه رشکک را در شیشه عرق معمولی خانگی (40%) داخل کرده و سر آنرا میبستند. پس از دو ماه رنگ سبز گیاه بهمراه طعم تند رشکک باعث میشد مزه و رنگ مشروب را کاملا عوض کند و بدترین طعم مشروب را خوش طعم و خوشرنگ و خوش خوراک نماید.
برای آمیزه کردن برگ معطر گیاهان در مشروب باید گیاه تازه و تمام ساقه را (به نسبت سلیقه) درون شیشه کرده ، درب آنرا بسته و حداقل سه تا چهار ماه در شیشه و در محیطی گرم بماند تا تمام عصاره گیاه در الکل حل شود. اگر از گیاه خشک استفاده میکنید بهتر است از کیسه چای پاکتی استفاده شود و یا در موقع مصرف مشروب را از صافی بگذرانیدو سپس وارد لیوان کنید.
رنگ طبیعی یا مصنوعی دادن به مشروبات الکلی (لیکورها) معمولا در کارخانجات با اضافه کردن عصاره شیمیایی انجام شده و سپس مشروب فیلتر میشود ولی باز هم امکان آن در خانه هست و برای کسب اطلاعات بیشتر و نحوه استفاده و تنوع گیاهان و دانه های معطر و رنگی ، به مقاله آمیزه یا خواباندن مشروب مراجعه کنید.
مشروبات ساخته شده در کشورهای مختلف که از انواع انیسون و گاهی با همراهی گیاهان معطر دیگر تهیه میشود فراوان بوده و بعضی از آنها بشرح زیر است.
Jaegermeister - لیکور تهیه شده در آلمان درجه الکلی 35%
Anis - لیکور تهیه شده در اسپانیا و بعضی کشورهای آمریکای لاتین با درجه الکلی 40%
Anisette - لیکور تهیه شده از انیسون در پرتقال ، مکزیک و فرانسه با درجه الکلی 24% تا 40%
Sambuca - لیکور تهیه شده در ایتالیا با درجه الکلی 38% تا 42%
Raki - مشروب تهیه شده در ترکیه درجه الکلی حدود 70%
Ouzo - مشروب تهیه شده در یونان با درجه الکلی 40% تا 75%
Arak - مشروب تهیه شده در اسرائیل درجه الکلی 75%
Absinthe - مشروب تهیه شده در سویس درجه الکلی 45% تا 75%
برای تهیه کوکتل " سبز پریان – Green fairy" از آبسینته روی نام آن کلیک کنید و یا به این تصویر مراجعه کنید.
برچسبها: لیکور
سلام
من انیسون گرفتم و طبق فرمایش شما راکی درست کردم و به رنگ زرد مایل به سبز مثل رنگ دم کردۀ چای های گیاهی شد ولی با اضافه شدن آب ، شیری نمی شود.
لطفاً راهنمایی کنید که چه کار کنم تا با اضافه کردن آب در موقع سرو به رنگ شیری در بیاید.
سپاسگزارم
سلام
میشه وقطی داریم عرقو دو آتیشه می کنبم انیسون رو تو دیگ عرق بریزیم
با این کار راکی درست میشه؟
با سلام خدمت استاد
من هم راکی درست کردم ولی به رنگ زرد دراومد و وقتي هم آب بهش اضافه کردم سفید نشد اگه ممکنه راهنمايي كنين
com_amiri_2ab@yahoo.com
با سلام
سال نو مبارک
استاد گرامی لااقل جواب پرسشها رو بده تا ما هم بتونیم بشکل صحیح راکی درست کنیم
آیا انسیون همان بادیان رومی هست؟
چرا بعضی از افراد میگویند که راکی انها زرد شده است؟
با.سلام.
این.دانه.هارو.اسیاب..کنیم..یا..همون.طوری.بریزیم!!؟
سلام چرا کسی نیست توضیح بده . منم درست کردم و رنگش عوض نشد
دروغگو
سلام من راکی درست کردم رنگش زرد شد اما وقتی بهش اب میدم شیری رنگ نمیشه
بعد شیری رنگ که نمیشه
و خیلی هم تلخه باید چی کار کنیم که تلخی اون از بین بره
اگه میشه پاسخ من رو به ایمیلم ارسال کنید
sia_no12@yahoo.com
براي تهيه راكي واقعي بايد دانه خيس خورده را با شراب توامان عرقگيري كنيد. اينطور عرق گياه و الكل با هم تقطير شده و اگر آب اضافه كنيد شيري رنگ هم خواد شد
لطفا از تقطیر با شراب دوری کنید چون بسیار سمی و خطرناک است. من این کار ره انجام دادم و تا مرز مسمومیت پیش رفتم. کارخانههای تولید این عرق روشهای خاصی دارند که ما نمیدانیم. در یک کلام از درست کردن این عرق بصورت خانگی صرف نظر کنید.
دوستان روش گفته شده در همه سایتها از یک متن کپی پیست شده و غلطه و جواب نمیده با اجازه همگی من از خود ترکها روش کاملا عملی را یاد گرفتم و در اولین تجربه کاملا موفق شدم اما روش کار, ابتدا عرق تقطیری با درجه الکلی بالا باید داشته باشید 60 درجه خوبه اگرهم کمتر بود میشه ولی دیگه نباید زیاد پایین باشه بازده پایین میاد،از عطاری به ازای یک لیتر الکل مصرفی یک سیر انیسون بخرید اگر خوب خرد و ریز شده دیگه کاری نداره بریزید داخل عرقی که دارید اگر نه خردش کنید،پس شد برای یک لیتر یک سیر،پس از ان حداقل 5ساعت باید صبر کنید بیشتر صبرکنید بهتره و انیسون خوب عطرشو میده به عرق،در را محکم ببندید عرق نپره،پس از حداقل 5 ساعت شروع کنید مخلوط فوق را تقطیر کنید تا جایی ادامه بدید که حداقل 45 تا 50 درجه را داشته باشید بعدش هم عرق درجه پایینتر را هم تقطیر کنید ولی بهتره با درجه بالا مخلوط نکنید حالا شما راکی با کیفیت عالی دارید نصف یک لیوان را با عرق تقطیری خودتان پرکنید حالا اب خنک را ارام بهش اضافه کنید نترسید اولش هیچ اتفاقی نمیفته تا اینکه در یک لحظه جادو تکمیل میشه کاملا شیری رنگ با همان عطروطعم اشنای راکی ظاهر میشه حالشو ببرید،اما دلیل شیری رنگ شدن راکی با اب چیه،جوابش ساده است روغن مخصوصی که داخل انیسون بوده وحالا در عرق شما حل شده در درجه زیر 38 الکل حلالیتش را از دست میده و به صورت رنگ شیری ظاهر میشه اینه راز رنگ راکی حتی شما وقتی تقطیر میکنید و کم کم عرق تقطیری شما درجه اش کاسته میشه قطرات شیری رنگ میشه که نشون میده عرق شما رسیده به زیر 38 که خوب اون قسمت را میتونید جدا کرده و بدون اب مصرف کنید، نکته اخر ،پس از اینکه راکی را درست کردید منظرم پس از تقطیر تا سه هفته عرق را بذارید کنار و بعد استفاده کنید هرچند که خود دوست ترکم میگفت من سر یک هفته بعد مصرفش میکنم!
خدایی خودت فهمیدی چی گفتی؟
وقتی دونه هارو ریختیم تو الکل، میزاریم 5 ساعت میمونه...بعدش چجوری تقطیر کنیم؟ اینو یاد بدی حله...یه سوال دیگه ام دارم...بعضی از دوستا شکایت دارن که چرا رنگش زرد میشه و زمانیکه اب اضافه میکنیم چرا شیری نمیشه...واضح بگو لطفا
برای سلامتی اش صلوات برفستید....
سلام همه یه چیزی میگن ولی دوستان من همه چی عرق گرفتم جواب هم داده راکی اوزو رو اول انیسون آسیاب مبکنی به ازای هر لیتر ۲۰۰گرم بعد یه روز میریزی تو دسگاه تقطیر البته الکلو با آب یه لیتر آب قاطی کنید عصاره انیسونو بگیرید میتونید محصولو دو سه بار تقطیر کنید ۱۰میل تقطیر انیسون واسه ۱.۵لیتر الکل ۴۵درصد چهار تا هم قند اضافه کنید بلا فاصله بعد اضاف کردن اب شیزی میشه بزنید بر بدن مست شید ولی با مردم کاری نداشته باشید تو دنیای خودتون پیش دوستا و عزیزانتون خوش باشید دوستان فدای هر چی مرد تو ایرانه
چون بعد اون مراحل باید تقطیر بشه.اگه نشه چای انیسون درست کردی و هیچ کارایی نداره
من مقداری عرق کشمش درست کردم منتها بعد عرق گیری متوجه شدم که کشمش گوگردی بوده و طعم خیلی بد و مزخرفی دارد
میشه راهنماییم کنین که چطور میتونم این بو و طعم بد عرق کشمش را از بین ببرم؟؟؟
من باوهمین روش پیش رفتم ولی چیزی که الان تو دست دارم یه چیزی مثل دمنوشه.زرد مایل به سبز.چیکار کنم که بعد از آب ریختن شیری بشه
یک بار دیگه تقطیر کن و بعدش از زغال فعال رد کن خیلی بهتر میشه. ژغال فعال رو از مغازه های لوازم آزمایشگاهی بخر. دفعه بعدی هم قبل از تقطیر یه مقدار آب به مواد اولیه ات اضافه کن که ته نگیره
خخخخخخخخ اینا همش دروغه برید بخرید خیلی بهتره میمیرید ها
عالی بود.
وقتی فرمایشات ایشون رو انجام دادین باید دوباره عرقو بکشی تا راکی بیاد
دقیقا روش راکی درست کردن همینه من که مشکلی ندارم چون میدونم ایراد کار شما چیه شما متن رو خوب نخوندین و بقول گفتنی درکش نکردین
سلام ممنون بابت توضیح خوبت. رفیق، من دقیقا ب همبن روش اقدام کردم. دفعه اول عالی شد، اما از اون. دفعه ب بعد. چهار بار دبگه. درست کردم. اما هبچکدوم بعد از اضافه کردن. اب شیری رنگ نمیشن علتش چیه بنظرت؟ دو. اینکه من. الان ۶۷لیتر از این به اسطلاح راکی دارم ک شیری نمیشه بنظرت چکار کنم؟ ممنون میشم اگه. اطلاعاتی داری در اختیارم بزاری